johnnyyin 發表於 2009-6-10 13:57:42

我隻野唔知咩事..

至從上星期有一隻死左之後~"""
一隻一隻咁死...`"
E家我E隻平時超活潑~""'
但係琴日開始唔知咩事...`"
冇LALA旭都唔旭...`"
之後岩岩....`"
一攞起,,,,趺埋出黎...`"
之後睇下我個食物盆...上`上面有D黃色既液體~"唔知咩黎..`'
但係隻野未死...係完全唔旭..`"
得條尾有小小小小小小小旭...唔知咩事T^"""
有冇人幫到我T^T"""唔[想佢死呀.

hideson 發表於 2009-6-10 23:42:37

有冇飼養缸的相片給大家看一看

還有他們都吃什麼?

他們的確很易死亡
但是在短時間內連續死亡應該會是人為問題

tonycoenobita 發表於 2009-6-11 00:25:55

請問你所飼養的是甚麼品種.

如果短期內陸續死亡, 可能與你所飼養的方法有問題有關. 請PO一下你的飼養缸.

另外請不要用口語!!
http://www.tonycoenobita.com/discuz/viewthread.php?tid=65&extra=page%3D1

johnnyyin 發表於 2009-6-11 21:33:36

現左全部死亡////SETTING 掉了...遲了再買過...`:
但係應該冇問題""

hideson 發表於 2009-6-11 21:57:48

如果飼養缸沒有問題
可能是

受到太多的干擾

空調的問題
      如果家裡有開空調,我個人覺得會面對很大問題,如濕度很快下降,水盤的水溫太冷跟本沒法讓蟹仔飲用
      (個人猜測),還有空調大多在晚上開動,代表他們最活躍的時間。

這都是我個人的猜測,只是希望幫助一下找到蟹仔時間內連續死亡凡原因

dio9939 發表於 2009-6-11 23:47:30

不會是在購買商家那些所謂飼養套裝吧?那類套裝是百份百養死蟹

tonycoenobita 發表於 2009-6-12 13:45:35

現左全部死亡////SETTING 掉了...遲了再買過...`:
但係應該冇問題""
johnnyyin 發表於 2009-6-11 21:33 http://www.tonycoenobita.com/discuz/images/common/back.gif

全部死亡 {:3_51:} .....

建議下次先布置好飼養缸, 貼出來讓大家看看, 給些意思. 才好購買陸寄居蟹.

不要說"應該沒問題" 便早早了事, 應該檢討一下飼養缸和照顧方法, 加以改善. 珍惜生命!!!
頁: [1]
查看完整版本: 我隻野唔知咩事..