陸寄居蟹討論區

查看: 4924|回復: 1

轉貼舊版-金魚街買珊瑚沙問題

yani 發表於: 星期三 七月 09, 2008 7:44 pm
   文章主題: 金魚街買珊瑚沙問題

今日出左金魚街都搵唔到大約5KG既珊瑚沙。
請問可以指點一下我邊間舖頭有嗎?

另外,我換沙係咪可以將沙沖洗(水喉水OR開水?)再曬乾,便可再用?

如果可以重用,咁可以重覆用多少次呢?

宜家咁既天氣,要大約多久換一次沙呢?

其實,蟹仔既糞便係咪黑色細細條架?我不太懂得分辨。

謝謝

tonycoenobita 發表於: 星期三 七月 09, 2008 11:57 pm
   文章主題:

今日出左金魚街都搵唔到大約5KG既珊瑚沙。
請問可以指點一下我邊間舖頭有嗎?
>店名不記得, 因為每次也會到不同的店找. 同一店鋪也不是每次也有售. 你可看看賣魚類用品的店, 通常珊瑚沙是一包包放在地上.

另外,我換沙係咪可以將沙沖洗(水喉水OR開水?)再曬乾,便可再用?
>對, 像洗米般把污物清走.

如果可以重用,咁可以重覆用多少次呢?
>可不斷重用, 所以其實準備好2套沙後, 基本上可以不用再買沙.但因為有時在洗沙時會把部分沙也沖走, 所以沙的數量是會越來越少.

宜家咁既天氣,要大約多久換一次沙呢?
>平時每天也勤於清理牠們的排泄物的話, 排泄物不累積, 夏天(5~8月)可以清洗沙一次.

其實,蟹仔既糞便係咪黑色細細條架?我不太懂得分辨。
>是黑色細細條的, 看<排泄物>一篇, 有相關圖片.
www.tonycoenobita.com/introduction.htm