陸寄居蟹討論區

查看: 5750|回復: 15

help.....我隻蟹換左好多次殼

我其實買左佢番黎一日姐....咁岩佢又要換殼, 我朝早起身都而家佢而經換左4-5個殼啦..我個隻係灰白陸寄居蟹....我想問呢佢係唔係要我買一殼比佢....其實我係一隻好乾淨既沙漠度執殼比佢....我應該要點做呀....仲有洗唔洗比佢食D咩....我驚佢會死呀...
如果你的貝殼大小適合, 就讓你自己換
(可能你幾個貝殼也很適合他, 所以他未能決定要0那一個)
如果你真的想買, 千萬不要買油彩貝殼, 因會直接影響小蟹健康

寄居蟹當然要吃東西啦
米飯, 蘋果, 紅羅白也可以
有些個體對新螺殼會很感興趣, 所以就把那些螺殼放在缸內, 讓牠自行選擇便可.

請你看看陸寄居蟹研究室的資料:
www.tonycoenobita.com
re tonycoenobita:

咁我想問呢我洗唔洗收埋一D既殼??....咁佢有冇話幾時會揀定架....??因為佢今日又係咁換殼...
你的貝殼拿回家後有沒有用熱水煮過?

我有點懷疑是貝類不乾淨
5# Colors

真係冇用熱水煮過...因為我不停咁用水洗.....我岩岩用左熱水浸左好耐....應該OKEY 掛... 
我己經用熱水浸左啦......點解佢呢幾日仲係咁換殼架...我有D擔心佢,..
真的沒有聽過有大大有過這樣的情況發生...

我個人認為原因有以下可能性:
1) 貝殼太髒 (不過似乎不是, 因為你洗過後情況依然一樣)
2) 所有貝殼都不合身 (你的貝殼是不是各種大小都有?)
3) 壓力? (你的缸環境如何?)
4) 寄生蟲? (有沒有試過給他們浸海水浴?)

注意: 3&4 都是個人推測, 有錯請各位大大指教
8# Colors

我今日令走左大個D殼走..(因為佢用都未用過)..所以佢而家已經少左CHOICE...
有呀, 我有放佢浸海水浸..(有冇話浸幾耐架?)
但係佢又冇用番自己個殼WOR....我個其實係一個好大既膠盒...但我又特登既沙灘令沙...之後又有比野食佢...不過唔知佢有冇食....之後又有遮蓋物比佢, 又有樹比佢爬...我有2隻,另外一隻都好健康咁住緊呀...
上週去貝殼屋買了6個小蟹用的殼,1個大綠色蠑螺殼(不知會不會躲進去),一株小海樹,3片扇貝
都有煮過

昨天下午將這些東西放進觀察箱中,小蟹不到5分鐘就對一個新殼感興趣
我馬上取出相機,拍成影片,果然沒多久就換殼了

晚上出去了一下,中途回來一躺,看了一眼小蟹,他又對另一個新殼感興趣
回家後,真的他又換殼了

剛半夜起來,發現他又換回下午選的殼
也許他覺得較沒安全感,選的殼都選較厚實的殼
而且對海樹也有興趣,爬了一會

這是我們家的小蟹今天的換殼紀錄~
另外,扇貝好像不適合放飲用水,不知道為何都會漏光?
已知的是太重的貝殼爬得太辛苦,不要!
要鬆動一點的空間的貝殼,否則找不到適合會出現裸體。
Colors  

我今日令走左大個D殼走..(因為佢用都未用過)..所以佢而家已經少左CHOICE...
有呀, 我有放佢 ...
martinlai2010 發表於 2010-4-18 01:42

應該把所有螺殼清洗乾淨後才放入飼養缸.

有沒有圖片看看你的是甚麼品種, 和放甚麼螺殼?
上週去貝殼屋買了6個小蟹用的殼,1個大綠色蠑螺殼(不知會不會躲進去),一株小海樹,3片扇貝
都有煮過

昨 ...
atneko 發表於 2010-6-1 04:02

新蟹看到新螺殼, 便更換仍很正常的事, 讓牠自行選擇吧.

建議買個水盆放飲用水吧.
新蟹看到新螺殼, 便更換仍很正常的事, 讓牠自行選擇吧.

建議買個水盆放飲用水吧. ...
tonycoenobita 發表於 2010-6-1 13:55

水盆只有看到ZOO MED 石製原始水盤XS超小型
可是我的小蟹很小一隻,11.5*10cm放在觀察箱(30*20cm)內好像又太大了點
目前暫時使用塑膠瓶蓋裝飲用水
请问我将空螺壳放在自制的二层小平台上可以吗 我是为了节省沙面的空间可以给它们奔跑

它们最近还没有换过壳,所以不知道不放在沙面上是否可行

以下是我缸的照片:

其實牠們能爬到第二層嗎?