陸寄居蟹討論區

查看: 5654|回復: 14

[新手問題] 我隻蟹好細膽

我養了一個月左右, 唔知隻蟹係咪仲未適應新環境, 只要有光, 便不會從洞穴爬出來, 即使夜晚噴完水也不出來, 要完全黑暗才肯出來活動, 我見親佢活動都係深夜2-3點, 我起身去洗手間時才見到佢, 即使日頭見佢無訓覺, 都是躲在洞穴裡, 但我見你地d相, 隻蟹仔日頭都出來活動, 又可以拿上手. 但點解我隻蟹仔咁ga, 又咩可法可以令佢無咁怕, 活躍番d??
我的蟹蟹好有活力說,晚上找他一定出來玩,白天找他也會出來,噴水一定出來玩@@!
是太有活力嗎@@?我才養不到一個禮拜,正在努力學習中,剛買回來一兩天都不太敢出來@@!
第三天開始活躍起來,是大家都混熟了嗎@@?
我有2隻中型,一隻小型
我估你試下在白天令牠放在你手上試試看,試下可5可以出來活動。
每隻個體都有不同的性格, 這是正常的, 個人覺得蟹有良好的環境生長就會比較活躍 ...
蟹仔見得多有人經過就唔怕人啦!
我的蟹仔除了晚上
下午茶時段都會跑出來活動的啊
我的蟹早上活動,
下午活動,
晚上活動,
深夜活動!
晚上才出來活動也很正常. 不用擔心. 也不必太介意牠不出來.

很多時牠們白天都是躲藏來的.

如你所說, 應該是未適應. 過多幾個月再看牠有沒有改變吧.

飼養久了有些個體會變得沒有那麼怕人.

最緊要是牠晚上有出來活動, 有吃東西. 不是一天到晚也完全不活動.
我的蟹蟹好有活力說,晚上找他一定出來玩,白天找他也會出來,噴水一定出來玩@@!
是太有活力嗎@@?我才養不到一個禮拜,正在努力學習中,剛買回來一兩天都不太敢出來@@!
第三天開始活躍起來,是大家都混熟了嗎@@?
我 ...
奶茶 發表於 2009-5-16 17:53

你d蟹真係夠活力, 咩品種??
3# kennethhappy

為何要白天???

上星期, 有次幾晚噴完水一陣, 佢醒左佐仍呆站在洞穴內唔郁,
我諗住拿佢上手去餵佢, 未店佢, 已經躲番入貝殼度
你d蟹真係夠活力, 咩品種??
joe 發表於 2009-5-17 21:34

我的蟹,2隻灰白陸,一隻短腕^^"
其實我個人覺得初買回來時
愈小干擾他會愈好

他們會由看到人影便會躲藏
漫漫看慣了不會躲藏

這時開始放上手上餵食
放回缸時不要拿起他們放進缸
由他們自己從你的手上跑回缸內
他們就會覺得在你手上是相對安全的
其實我家的短腕都有不活躍情況, 但每天都會看見牠進食和喝水 !
我的灰白也有不活躍的情況喔!!
可能不應該這麼說..
牠行動的確是很快..快到我都要以為牠瘋了--''
e.g. 牠一看見人或是有什麼動靜就會立刻躲回殼裡..
動作快到牠自己跟殼會碰到有聲音!!
你地就好啦-_-
我3隻都在沙底-3-