陸寄居蟹討論區

查看: 5625|回復: 11

香港蟹友把握機會!

近來旺角魚街只有又大又唔易養既橙紅出售(賣家更是出了名的黑店), 但係原來華燈生物繁殖場入左大約一百隻寄居蟹, 今日我上去佢地旺角分店揀到深啡色短腕同埋橙紅色深紫幼體, 但大部份應是灰白. 間野總店係TUEN MUEN, 不過如果有預約會拎蟹仔到旺角分店賣!
這個POST是想叫人去幫牠幫多些???

之前看你都在出讓陸寄居蟹, 灰白和橙紅...現在又買新蟹???
這個POST是想叫人去幫牠幫多些???

之前看你都在出讓陸寄居蟹, 灰白和橙紅...現在又買新蟹??? ...
tonycoenobita 發表於 2013-5-23 22:12

之前的灰白和橙紅跟其他同類合不來啊, 不是太小被踢來踢去就是打傷其他蟹
你的缸是怎樣佈置.

我想知這間店的陸寄居蟹缸的佈置是如何? 有沒有教人怎樣飼養?

因為看店是主要賣水棲動物.
你的缸是怎樣佈置.

我想知這間店的陸寄居蟹缸的佈置是如何? 有沒有教人怎樣飼養?

因為看店是主要賣水棲動 ...
tonycoenobita 發表於 2013-5-23 22:24

那倒沒有教人咋養, 不過會上這兒的都是會養的吧, 具體佈置我不知道因我沒到過總店看飼養缸我是預留了幾隻蟹放在旺角店
那現在你飼養了多少?

缸怎樣佈置.
請問在屯門和旺角的店舖位置?
就是在零食密语斜对面那间。上次就看到很多 死了很多
回復 4# tonycoenobita

店員同我講,放D鹽水就OK了
回復 9# tung

我還未上去看看這間的環境如何??

你問了店員如何飼養?

"放D鹽水就OK"即是甚麼意思?
美x魚!已沒有買啦!我最初兩隻便在這裡買,但已.......!而現時只有近水渠道鄰近買臭豆腐那間才有得買,我上星期才買了一隻,尚算健康,但售買環境只有一堆濕沙,缸內約有十隻個體!
回復 10# tonycoenobita

我問佢點飼養,佢話碑D鹽水同沙就OK了