陸寄居蟹討論區

查看: 3236|回復: 2

轉貼舊版-新手好多問題

良乂 發表於: 星期五 二月 27, 2009 12:00 am
   文章主題: 新手好多問題

我是一個好想養的新手在網中的分都合格
我咩都未買
因為有好多問題

1.我唔知我家幾多度
2.我想知放在我家神枱中間的位有冇問題??
3.如果我想放的地方唔知係咪通風咁點<--唔係咁係咪好大問題
4.我如果唔買發熱果D野問題大唔大<---要幾多元$$有冇d平d
5.我如果在家中開空調咁要點先可以令他保溫<--唔用發熱果D野
6.我養一隻會不會有太大問題
7.我去左金魚街見到有寄居蟹買但只是大草莓<---唔包果D咩藝X蟹 果D專門店
8.我養一隻要幾大個缸<-----最好有圖
9.有咩買蟹地方介紹一下
大約只係ED問題

tonycoenobita 發表於: 星期五 二月 27, 2009 1:14 am
   文章主題:

1.我唔知我家幾多度
>可到文具店買一個家用溫度計.

2.我想知放在我家神枱中間的位有冇問題??
>神枱拜神時有煙, 最好放在別的地方.

3.如果我想放的地方唔知係咪通風咁點<--唔係咁係咪好大問題
>如果放置的地方有窗也應該沒有問題.

4.我如果唔買發熱果D野問題大唔大<---要幾多元$$有冇d平d
>冬天一般都要使用取暖設施, 大約100多元~200多元.

5.我如果在家中開空調咁要點先可以令他保溫<--唔用發熱果D野
>盡量不要開那麼凍的度數. 另外可用毛巾包裝飼養缸.

6.我養一隻會不會有太大問題
>沒有, 新手不宜飼養過多.

7.我去左金魚街見到有寄居蟹買但只是大草莓<---唔包果D咩藝X蟹 果D專門店
>新手不宜飼養橙紅陸寄居蟹(草莓).

8.我養一隻要幾大個缸<-----最好有圖
>最好先決定飼養個體的大小, 新手宜飼養小個體.

9.有咩買蟹地方介紹一下
>魚街.

良乂 發表於: 星期五 二月 27, 2009 11:59 am
   文章主題:

神枱拜神時有煙<---我家不用的是不會有煙
我的神枱左邊就是門口<---但
<---有冇通風問題
我去左金魚街見到有寄居蟹買但只是大草莓<--問題是我看不到有其他品種本人是想養細小灰白的[/img]