陸寄居蟹討論區

查看: 4041|回復: 9

新手1問:)

1.陸寄居蟹係唔係金魚街有得買?
2.如果有.大約幾多錢1隻?(細細隻)(分別橙紅同灰白)
3.唔同色放埋1齊會唔會打交?
4.果d沙係唔係唔可以用沙灘沙?
5.要噴d乜水落d沙到?(鈣水).(咸水)..?
6.係唔係1家要分開濕同乾沙2邊?
7.如果到左冬天.除左用紫外光燈同熱毯之外仲有乜方法?
8.養2/4隻要幾大既缸?
1.陸寄居蟹係唔係金魚街有得買?
>有

2.如果有.大約幾多錢1隻?(細細隻)(分別橙紅同灰白)
>十多元至幾十元. 初飼養者建議飼養灰白.

3.唔同色放埋1齊會唔會打交?
>體型大小相約應該沒有問題.

4.果d沙係唔係唔可以用沙灘沙?
>如果是太幼的則不適合. 0.3~0.5mm為佳.

5.要噴d乜水落d沙到?(鈣水).(咸水)..?
>噴淡水. 不建議使用甚麼鈣水.

6.係唔係1家要分開濕同乾沙2邊?
>不一定. 如果底沙足夠厚, 又有充足的隔離設施便沒需要.

7.如果到左冬天.除左用紫外光燈同熱毯之外仲有乜方法?
>紫外燈不是為了保暖. 冬天可用熱毯.

8.養2/4隻要幾大既缸?
>至少1尺缸以上. 初飼養者建議不要飼養太多, 2隻便可.
thz tony
我在金魚街找了很久都沒有, 可否告訴那些店有呢? 因為絕大部份都是賣金魚的 =.="
金魚街不是賣金田的店才有寄居蟹賣-.-
那些賣魚店只是無良地把蟹仔放在一個膠盤置在門口-.-
我建議到一些自稱大型連鎖寵物店看一看
通常也會有一小個部份賣蟹仔
但價格可能較高
大型連鎖寵物店也只是無良地放牠們放在一個有沙的缸

說過很多次, 最緊要是選個體時觀察是否健康, 不是放在膠盤的便不健康, 放在好像很漂亮的缸就是健康.

"自稱"大型連鎖寵物店?
連鎖店只有唯一一個可取的地方就是有保暖燈
(其實強光對蟹也不好, 僅比挨凍略勝一籌), 其他方面可說一無是處
不過恐怕香港冬天只有這類店會有蟹賣

比較可行的方法是趁店舖新進貨時, 你才買
以減少體力消耗和壓力積累
你好,我也是新手。我前幾天到金魚街買材料準備,想順度睇睇蟹仔,結果都係食白果。
如Colors所說,是不是冬天並不是好時機買蟹?那麼進新貨時會在大約什麼時候?
11月的時候有一段時間很冷
之後魚街上就沒蟹賣了(一定是全軍覆沒, 使他們損失慘重)
我問了其中一間(我第一隻是在這間買的)幾時再有貨
老闆說不知道, 要等天氣回暖

我認為真的要買的話
到寵物店多觀察, 不要急
真的找到有健康的個體才買
不過不要買彩繪貝殼
雖然橙紅已進入成功轉紅的階段,但你打算灰白陸混養,個人認為仍然危險的。
如要混養,橙紅+短碗陸,或灰白搭其他(排除橙紅)
最後一句,混養要有脫皮時隔離飼養的心理準備,縱然如此,亦難以逃避互相殺害而死亡的可能,建議用低大缸,活動空間大以减低風險。