陸寄居蟹討論區

查看: 3491|回復: 8

轉貼舊版-新手分辦品種問題,已爬文><”請幫忙

tung0605 發表於: 星期四 八月 21, 2008 12:48 am
   文章主題: 新手分辦品種問題,已爬文><”請幫忙

大家好啊~小弟兩個多月前已經好想養~
呢兩個月不停睇有關既網站同埋去d店舖度睇~
因為我真係有停一停諗一諗架!!
自問已經有左對佢地習性既了解
所以決定買佢地返屋企!
但係小弟係新手,睇左tony大大個網
知道橙紅係好難養,所以放棄左呢個品種
雖然知道灰白較易入手,但係我對紫陸寄居蟹情有獨鍾~~
我好想問下其實紫陸寄居蟹同深紫陸寄居蟹有咩分別??
因為我去網站睇d紫色既深度都差好遠~
但係出到店舖睇d紫色好似隻隻差唔多咁
希望大家可以教我分一分??
同埋紫陸寄居蟹會唔會好似橙紅咁唔岩新手養??
我真係唔想買返返幾日搞到佢地死左= =”..
希望大家唔好介紹我問d白痴問題><”

tung0605 發表於: 星期四 八月 21, 2008 1:28 am
   文章主題:

唔好意思啊><”原來我爬文爬得唔夠...
岩岩發現hk係冇紫陸寄居蟹...
如果深紫陸寄居蟹會唔會難養??
同埋如果買個大d既缸可唔可以同灰白一齊養??
terry817 發表於: 星期四 八月 21, 2008 3:43 am
   文章主題:

其實你是不是想買體色是紫色的蟹
還是真的想養深紫陸寄居蟹
因為深紫陸寄居蟹 體色呈深紫色、深藍色、紫黑色或墨綠色。深紫陸寄居蟹幼體體色多半為橙黃色,但隨著成長,身上顏色便會逐漸被深藍色所取代,僅在胸足或螯腳指節殘留一抹橙黃,而成體體色終將轉為深藍或紫黑色。
如果你是想買紫色的蟹 我曾看過短腕陸寄居蟹也是有紫色的

所以先考慮你是為顏色還是品種
深紫陸寄居蟹我在香港找了很多地方還是找不到
但紫色的短腕 我還遇上好幾次
小白 發表於: 星期四 八月 21, 2008 8:34 am
   文章主題:

魚街有一間有深紫陸. 不過要你自己懂得選擇, 店員是不懂的.
tonycoenobita 發表於: 星期四 八月 21, 2008 12:45 pm
   文章主題:

深紫陸寄居蟹需求海水程度較高, 必須有海水盆.

因為短腕陸也有紫色個體, 要分辨深紫陸和深紫陸的話, 可看以下討論:
http://php.guestbook.com.tw/b4/viewtopic.php?t=1286&highlight=&mforum=coenobita

你如果看到左螯上沒有斜向顆粒的話, 便是深紫陸和短腕陸.

再看一看眼睛, 不是呈圓形狀的便是深紫陸. (不排除可能會有凹足混在其中).

再看看第一觸角也是否呈紅色.

tung0605 發表於: 星期五 八月 22, 2008 1:20 am
   文章主題:

完全明白晒~~多謝各位意見~~
聽日tony話海水要求高所以買左灰白~~
佢地好活潑啊~~完全冇鑽探~~仲爬黎爬去~~好可愛
我睇網話灰白對海水要求唔係太高
咁我一星期比一次鹽水佢o唔ok??
因為小弟未試過混鹽水

tonycoenobita 發表於: 星期五 八月 22, 2008 10:22 pm
   文章主題:

如果給海水的話, 建議每天也給牠們.
C聖 發表於: 星期六 八月 23, 2008 10:53 am
   文章主題:

養陸寄居蟹,要養的久養的好,海水仍應該是要必備的。
因為許多野外環境下,除了下雨和地面濕氣外,陸寄居蟹並沒有淡水可取用,可見仰仗海水的比例很大。
其實調海水不難,只要向魚店買海水素比重針這兩樣,就可以調出海水了。

tung0605 發表於: 星期五 八月 29, 2008 2:51 am
   文章主題:

oh!!多謝c聖兄的提點!!
我今天下班已經即刻去購買,給牠們浸了個海水浴~~
牠們即刻比前兩天活躍,真係很大分別呢~