陸寄居蟹討論區

查看: 3199|回復: 7

轉貼舊版-熱毯問題

celvin 發表於: 星期一 九月 29, 2008 11:15 pm
   文章主題: 熱毯問題

市面上有太多牌子既熱毯..我唔知買邊一隻好..
tony大大用開個隻 香港有得買??
如有請問是邊一個脾子呢??thx^^
tonycoenobita 發表於: 星期二 九月 30, 2008 12:23 am
   文章主題:

香港好像沒有日本那種熱毯.

熱毯真的要買回去, 試一試才知其效果, 因為也要視乎家裏的溫度, 環境等等.

celvin 發表於: 星期日 十月 05, 2008 6:45 pm
   文章主題:

我打算買ZOOMED REPTITHERM U.T.H.熱毯..我打算放係缸的側邊
缸的側邊是30cmx23cm 那麼我應該買15x20cm的 還是20x30cm的??
celvin 發表於: 星期二 十月 07, 2008 10:24 pm
   文章主題:

我買左ReptaHeatMat(15CMX28XM)
我本身想買埋溫度控制器的..但個間店舖既人話溫度控制器係兩頭的 唔岩用=-=
我想問一日24小時開有無問題??洗唔洗買時間控制器黎等佢有小小時間休息??
celvin 發表於: 星期二 十月 07, 2008 10:30 pm
   文章主題:

@@我剛剛看了佢說明書話唔好24小時用..話要用時間控制器/控溫器
我想問 tony大大知唔知邊到有3腳既控溫器??
小白 發表於: 星期三 十月 08, 2008 12:02 pm
   文章主題:

溫控器可以自制, 可以購買成品, 不過成品香港很少見到. 反而可以在"淘寶網"找到幾種廉價溫控器. (事先聲明: 我沒有用過這些成品, 亦不知是否安全)

http://auction1.taobao.com/auction/item_detail-0db2-fab9acdc7fbe44427868343092ce71fe.jhtml

http://auction1.taobao.com/auction/item_detail-0db2-c5887f827ab0d60098e68143b931d840.jhtml
natalie1224發表於: 星期一 十月 20, 2008 1:43 am    文章主題:

這種熱毯沒有自動適應溫度的嗎@@?
發表於: 星期一 十月 20, 2008 10:26 am
   文章主題:

恆溫,不能自動調溫。